Naistenpäivän vietto on meille kaikille muistutus siitä, kuinka tärkeää on edistää tasa-arvoa ja arvostaa naisten saavutuksia kaikilla elämänalueilla – myös juridiikassa. Tänään haluamme nostaa esille naisten merkityksen juridiikan kentällä ja jakaa ajatuksia siitä, miten naiset ovat muokanneet ja tulevat edelleen muokkaamaan alaa.

Naistenpäivän alkuperä ja merkitys
Naistenpäivä sai alkunsa 1900-luvun alkupuolella, ja ensimmäinen kansainvälinen naistenpäivä vietettiin vuonna 1911, mutta Yhdistyneet Kansakunnat vahvisti päivän vieton vasta vuonna 1975. Tavoitteena oli kiinnittää huomiota naisten oikeuksiin ja parantaa heidän asemaansa työelämässä, politiikassa ja yhteiskunnassa. Nykyisin naistenpäivää vietetään monilla tavoilla, mutta sen perimmäinen tarkoitus on edelleen nostaa esiin ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja eri yhteiskunnissa, kuten naisten koulutusmahdollisuudet sekä sukupuolten välinen tasa-arvo työelämässä ja perhe-elämässä.
Historian saatossa juridiikka on ollut pitkälti miesten hallitsema ala. Vielä 1900-luvun alussa juristeina työskenteli pääasiassa miehiä, mutta viimeisten vuosikymmenien aikana naisten osuus on kasvanut merkittävästi. 1970-luvun loppupuolella naisten osuus juristeista oli vain 13 %, mutta vuoden 2017 tilastot kertovat, että Suomessa toimivista 20 000 juristista naisia oli jo 47 %. 1980-luvulla, käräjätuomarin viran perustamisen yhteydessä, alkoi myös tuomarikunnan voimakas naisistuminen. 10 vuoden kuluttua arvioidaan naisten olevan enemmistönä juristikunnassa. (Letto-Vanamo, 2020, s. 88)
Naisten erityisosaaminen ja vahvuudet oikeusalalla
Naisten kasvanut osuus juridiikassa ei ole vain tilastollinen muutos, vaan se on tuonut mukanaan myös muutoksia ammatilliseen käytäntöön. Naiset ovat tunnettuja erityisesti kyvystään kuunnella, neuvotella ja löytää tasapainoisia ratkaisuja monimutkaisissa tilanteissa – taitoja, jotka ovat erityisen tärkeitä asianajajan roolissa.
Esimerkiksi perheoikeudessa, joka usein käsittelee hyvin henkilökohtaisia ja herkkiä asioita, naiset voivat tuoda ainutlaatuista empatiaa ja ymmärrystä kohtaamisiin. Naisten kasvanut rooli juridiikan parissa myös edistää tasa-arvokysymyksiä, kuten sukupuolten välistä palkkaeroa ja työelämän tasavertaisuutta. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoastaan naisten oikeuksia, vaan myös yhteiskunnan etuja, sillä monimuotoisuus ja eri näkökulmat parantavat päätöksentekoa ja oikeuden toteutumista.
Naistenpäivän viettäminen asianajotoimistossa
Myös meidän toimistomme on tällä hetkellä täysin naisvoimin pyörivä asianajotoimisto. Meille naistenpäivä on paitsi tilaisuus juhlia itseämme, myös muistutus siitä, miten tärkeää on edistää tasa-arvoa alalla ja yhteiskunnassa. Olemme ylpeitä siitä, että voimme työskennellä yhdessä ja tuoda juridiikkaan monipuolisia näkökulmia ja asiantuntemusta.
Tänään haluamme korostaa naisten roolia erityisesti asianajotoimistoissa ja muissa oikeuslaitoksen osissa. Se, että yhä useampi nainen toimii juristina tai asianajajana, on myös askel kohti oikeudenmukaisempaa ja tasavertaisempaa yhteiskuntaa.