Niko 14 vuotta:
“Media on suuri osa elämääni: kun herään aamulla, ensimmäinen asia mitä teen, on tarkistaa puhelimeni. Suurin osa ajastani menee päivisin ruudun tuijottamiseen ja sen huomaaminen on stressaavaa ja rasittavaa. Mutta media ei ole vain somea. Rakastan myös videoitten katselua ja videopelien pelaamista. Somessa on niin paljon sisältöä eri aiheista, mutta tuntuu siltä, että kätevää tai viisasta tietoa ei käytetä tarpeeksi. Medialla on hyviä puolia, mutta paljon huonoja puolia. Joskus törmäämme epäluotettaviin uutisiin tai negatiiviseen sisältöön, joka voi vaikuttaa meihin. Siksi meidän täytyy olla kriittisiä ja oppia arvioimaan, mikä on totta ja mikä ei. Kaiken kaikkenaan media on iso osa elämäämme, ja se voi olla sekä hyvä että huono asia. Meidän nuorten tehtävä on oppia käyttämään sitä vastuullisesti ja toisaalta nauttimaan sen mahdollisuuksista.
Turvallinen some
“Jotta voimme edistää turvallista somea ja tukea tervettä aivojen kehitystä, tarvitaan vanhempien ja koulujen apua asettamaan nuorille selkeitä rajoja. Aikuisten on myös keskusteltava nuorten kanssa avoimesti sosiaalisen median käytöstä ja sen vaikutuksista. Lisäksi on tärkeää kannustaa nuoria kaikenlaisiin harrastuksiin ja aktiviteetteihin, jotka eivät liity teknologiaan. Samalla tarvitaan myös medialukutaidon opettamista ja tietoa median vaikutuksista.
“On myös tärkeää, että sekä nuoret että heidän vanhempansa ymmärtävät sosiaalisen median potentiaaliset riskit. Nämä ovat esimerkiksi identiteettivarkaudet, kiusaaminen, huijaukset ja epäsopivalle sisällölle altistuminen. On huomioitava sosiaalisen median vaikutus nuoren mielenterveyteen, kuten vertailun aiheuttama stressi ja alentava vaikutus itsetuntoon.
Somen vaikutus aivoihin
“Sosiaalisen median jatkuva käyttö voi vaikuttaa aivoihin monin tavoin. Saamme jatkuvaa stimulaatiota ja mielihyvää somen kautta palautteesta ja vuorovaikutuksesta, mikä voi johtaa riippuvuuden kaltaiseen käyttäytymiseen. Somessa vietetty aika saattaa myös häiritä keskittymistä ja huonontaa huomiokykyä. Tutkimukset viittaavat siihen, että somen käyttö voi huonontaa unenlaatua ja mielenterveyttä. Esimerkiksi Stanfordin yliopiston tutkimus vuodelta 2018 osoitti, että jatkuva median käyttö voi heikentää keskittymistä ja muistia. Vaikka sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuksia hyviin asioihin, on tärkeää käyttää sitä tasapainoisesti ja tiedostaa sen vaikutukset omaan hyvinvointiin.”
Seiskaluokkalainen Niko suoritti Legal Loungella taksvärkkipäivän 24.4.2024 ja muiden toimistohommien lisäksi kirjoitti meille tämän blogitekstin. Tänä vuonna taksvärkki-keräyksellä kerätään varoja WWF:n työhön saimaannorppien suojelemiseksi. Kiitos ahkeralle taksvärkkiläiselle!